Csoportfoglalkozás

Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokást támogató programok megvalósítása

A dohányzás az egészség „első számú közellensége”. A kockázat mértéke sok tényezőtől függ. A dohányzással kapcsolatba hozható betegségek sora hosszú. Ilyen például: magasvérnyomás-betegség, szív és érbetegségek, rosszindulatú daganatok, idült légzőszervrendszeri betegségek, gyomor és nyombélfekély, stb. A dohányzás elleni küzdelmet több fronton kell folytatni. Az elsődleges megelőzés célja a dohányzásra „rászokó” fiatalok számának csökkentése. A másodlagos megelőzés, azaz a dohányzásról leszokni igyekvőknek nyújtott segítség. Általános tapasztalat, hogy a dohányosok többsége szeretne leszokni a dohányzásról, és ezt egy vagy több alkalommal már meg is próbálta. A sikertelenség legfőbb oka- az akaratgyengeség mellett- a nikotinfüggőséget kialakító tulajdonsága. A leszokni igyekvők támogatásra szorulnak. Ehhez a szakembereknek megfelelő eszközei is vannak. Többek között ezen eszközök megismerésére is szolgál a dohányzás elleni program.

Elsősegély nyújtási és balesetmegelőzési programok megvalósítása

Az elsősegély nyújtása, az elsősegélyre való felkészültség, így annak minősége is szerves része minden nemzet egészségkultúrájának. Az elsősegélyt szükségessé tevő leggyakoribb helyzetek, azaz a balesetek a harmadik leggyakoribb halálozási okként szerepelnek a világon.

Ezért különös hangsúlyt kap a gyors helyzetfelismerés és az első alapvető életmentő elsődleges tevékenységek elvégzése. Azokra, akik a balesetek vagy a hirtelen egészségkárosodások első szemtanúi, családtagok, barátok, ismerősök, kollégák nehezedik az a felelősség, hogy tudásukhoz mérten próbáljanak segíteni a bajbajutotton. A megfelelő szintű segítség nyújtásához elengedhetetlen az elsősegélynyújtás alapvető elveinek ismerete, amit folyamatosan illik szinten tartani. Ezért találtuk fontosnak, hogy mindenképpen kapjon helyet a lehető legtöbb programban az elsősegélynyújtás elmélete és gyakorlata.

 

A megelőzés és a leszokás elősegítése valamint az elsősegélynyújtási és balesetmegelőzési ismeretek bővítése érdekében az önkormányzat a lakosság részére több alkalomból álló csoroportfoglalkozásokat biztosít a településen. A csoportos foglalkozás hosszabb időtartamú, tematikusan felépített, csoportos munkára épülő alkalom-sorozat, meghatározott tematikát foglal magában. A csoporttagok egymástól is tanulhatnak, valamint az új információkat a gyakorlatban is kipróbálhatják.

Csoportfoglalkozás_Dohányzás_tematika_Berkesd.pdf

www.berkesd-egeszseg.hu

© 2024 www.berkesd-egeszseg.hu - Berkesd - Minden jog fenntartva.