Egészségnap

Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokást támogató programok megvalósítása

Epidemiológiai adatok tömege bizonyítja, hogy a dohányzás az egészség „első számú közellensége”. A kockázat mértéke sok tényezőtől függ. A dohányzással kapcsolatba hozható betegségek sora hosszú. Ilyen például: magasvérnyomás-betegség, szív és érbetegségek, rosszindulatú daganatok, idült légzőszervrendszeri betegségek, gyomor és nyombélfekély, stb.

A dohányzás elleni küzdelmet több fronton kell folytatni. Az elsődleges megelőzés célja a dohányzásra „rászokó” fiatalok számának csökkentéseA másodlagos megelőzés, azaz a dohányzásról leszokni igyekvőknek nyújtott segítség. Általános tapasztalat, hogy a dohányosok többsége szeretne leszokni a dohányzásról, és ezt egy vagy több alkalommal már meg is próbálta. A sikertelenség legfőbb oka- az akaratgyengeség mellett- a nikotinfüggőséget kialakító tulajdonsága. A leszokni igyekvők támogatásra szorulnak. Ehhez a szakembereknek megfelelő eszközei is vannak. Többek között ezen eszközök megismerésére is szolgál a dohányzás elleni program.

Drog- és túlzott alkoholfogyasztást megelőző, tudományosan megalapozott módszereket és eszközöket alkalmazó programok megvalósítása

Az alkoholtartalmú italok élvezete szorongást oldó, a hangulatot kedvezően befolyásoló világszerte elterjedt szokás. A bizonyos mértéket meghaladó, rendszeres alkoholfogyasztás hozzászokást, sőt függőséget eredményez. Káros hatással van nemcsak a testi egészségre, hanem a személyiségre is. Ebből ered az alkohollal kapcsolatos problémák hosszú sora is. Az alkoholizmus több mint egyéni egészségprobléma: olyan önkárosító magatartásforma, amelynek gyökerei, motivációs háttere az egyén rossz életminőségében, depressziós, szorongásos életérzésében, lelki egyensúlya elvesztésében, végső fokon a lelki egészség károsodásában keresendő.

Kábítószernek, drognak tekinthetők mindazok a szerves vegyületek, amelyek a központi idegrendszerre nyugtató, vagy éppen ellenkezőleg stimuláló hatással bírnak, használatuk az öröm érzésével, eufóriával jár, rendszeres fogyasztásuk toleranciát, függőséget, egészségkárosodást, elvonásuk pedig súlyos tüneteket okoz.A kábítószer-használat kialakulásában az egyén személyisége és egyes környezeti tényezők közötti kölcsönhatások szerepelnek. Számos tényező játszhat szerepet abban, hogy az egyén droghasználóvá válik a teljesség igénye nélkül pl.: családi okok, az egyén személyisége, depresszióra való hajlandósága, érzelmi kiegyensúlyozottsága, csorbult önbecsülése, a védtelenség és kiszolgáltatottság érzése, az önkontroll hiánya, továbbá társadalmi és kulturális tényezők, mint a kortárs csoportok hatása, a kortárs modell követése, közös szórakozás, stb.

 

A megelőzés és a leszokás elősegítése érdekében az önkormányzat a lakosság részére egy-egy egésznapos egészségnapot szervez a településen.

 

 

 

www.berkesd-egeszseg.hu

© 2024 www.berkesd-egeszseg.hu - Berkesd - Minden jog fenntartva.