Sportfoglalkozás

A rendszeres testmozgást elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energiaegyensúlyra

A mozgásszegény életmód a magyar lakosságra erősen jellemző. Erre tekintettel az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés fegyvertárában fontos helyet kap a rendszeres, szélsőségek nélküli testmozgás népszerűsítése a mozgásszegény életmód ellenében.

A rendszeresen végzett, minden nagyobb izomcsoportot átmozgató, a pulzusszám emelkedését eredményező, aerob jellegű testedzés védettséget nyújt a fizikai inaktivitás okozta egészségkárosodásokkal szemben. Az edzett szervezetben nő a szívizom kontrakciós ereje, ezzel egyidejűleg vérellátása fokozódik. A tüdők vitálkapacitásának növekedése fokozott oxigénfelvételt és szén-dioxid leadást tesz lehetővé. A mozgás az egész testre pozitív hatással van, számos összefüggés bizonyítja a stressz-csökkentő hatását is.

Egy óra közepesen intenzív mozgás után – különösen, ha csoportosan végezzük – elfelejtjük a nap során felgyűlt problémákat és csak a testünk jelzéseire koncentrálunk. Ha a heti rutin részévé válik a testedzés, a levezetett feszültséggel együtt növekszik az energiaszintünk, nő az optimizmusunk, és sokkal könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat.

A rendszeres mozgás erősíti az önbizalmat, csökkenti a depresszió és a nyugtalanság tüneteit. Ezen felül elősegíti az alvást, amelyet a stressz és a hangulatzavarok megnehezítenek. Ezek a hatások együttesen csökkentik a feszültséget és azt az érzést erősítik bennünk, hogy uraljuk a testünket és ezzel együtt az életünket.

Csoportos sportfoglalkozást a projektidőszak alatt heti rendszerességgel tartunk.

www.berkesd-egeszseg.hu

© 2024 www.berkesd-egeszseg.hu - Berkesd - Minden jog fenntartva.